Včelí produkty prospívají lidskému zdraví. Přesto mohou vyvolat poměrně závažnou alergickou reakci. Španělští lékaři ve své studii uveřejněné v odborném medicínském periodiku Allergologia et immunopathologia zjistili, že i podávání pylových potravinových doplňků může u alergiků nadělat více škody než užitku.
Lékaři ve španělském Madridu použili jako model čtyřletého chlapce, který vždy sezónně trpěl alergickými rýmami. Byla mu podána dávka pylového doplňku stravy a byla u něj hodnocena jak přímá alergická reakce, tak byly sledovány i různé krevní parametry.
Chlapci byly po použití pylového přípravku provedeny kožní testy na nejčastější místní alergeny – pyly rostlin, roztoče, prach a spory hub. V těle mu tak byly stanoveny hladiny protilátek a dalších alergických parametrů.
Z výsledku vyplynulo, že ačkoliv chlapec pyl požil a nevdechl, i požití u něj způsobilo poměrně vážnou alergickou reakci, stejně jako zvýšení specifických alergických protilátek. Kožní testy také prokázaly velmi těžkou alergii na pyly.
Požití doplňků stravy s pyly může u pylových alergiků vyvolat vážnou reakci. Tato reakce navíc může být až tak silná, že může dojít k ohrožení pacientova života. Proto by si lidé trpící alergií měli dát pozor na složení potravin a včelím produktům se spíše vyhnout.
(kam)
Zdroj: Martín-Muñoz M. F. et al.: Bee pollen: a dangerous food for allergic children. Identification of responsible allergens., Allergol Immunopathol (Madr). 2010 May 4. [Epub ahead of print]