#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Navštěvování předškolního zařízení zvyšuje riziko onemocnění dýchacích cest a alergie v předškolním věku

Výskyt astmatu a alergií v průmyslově vyspělých zemích v posledních desetiletích výrazně vzrostl. Bylo zkoumáno mnoho faktorů. které by na tuto skutečnost mohly mít vliv.

Výskyt astmatu a alergií v průmyslově vyspělých zemích v posledních desetiletích výrazně vzrostl. Bylo zkoumáno mnoho faktorů. které by na tuto skutečnost mohly mít vliv. Změna životního stylu – urbanizace, kouření, přílišná sterilizace okolního prostředí nebo naopak život ve vlhkém prostředí, kde se vyskytuje mnoho plísní. Závěry však stále nejsou jednoznačné.

Vliv navštěvování předškolního zařízení na onemocnění dýchacích cest a na alergie byl rovněž zkoumán v mnoha studiích probíhajících v různých zemích. Závěry byly opět nejednoznačné. Podle některých snižuje navštěvování předškolních zařízení a s tím související častější onemocnění dýchacích cest alergickou senzibilizaci v pozdějším věku. Otázka dalšího vývoje ale zůstává stále otevřená.

Do školky pro rýmu i kašel

Ve Švédsku proběhla rozsáhlá studie, ve které se odborníci snažili zjistit, zda mají tyto děti vyšší riziko alergií a astmatu v pozdějším věku. Rodiče 10 851 dětí ve věku 1–6 let odpovídali během roku 2000 na dotazník, který se týkal příznaků onemocnění dýchacích cest a alergií u jejich dětí v posledních dvanácti měsících. Děti z předškolních zařízení měly častěji onemocnění dýchacích cest, častější hvízdání, noční kašel mimo dobu infekce, lékařem diagnostikované astma, rýmu, lékařem diagnostikovanou sennou rýmu, ekzém a alergické reakce na potraviny.

Také infekce dýchacích cest a záněty středouší byly častější u dětí navštěvujících předškolní zařízení. Zvýšená rizika byla pozorována zejména ve věkové skupině 1–4letých dětí.

Rizikové školky

Autoři výsledky uzavírají, že návštěva předškolních zařízení je spojena s vyšším rizikem onemocnění dýchacích cest, ekzému a potravinové alergie. V šesti letech nebyla prokázána žádná ochrana před alergiemi, pokud děti v minulosti navštěvovaly předškolní zařízení. Mnohočetné infekce dýchacích cest a návštěva mateřské školy se naopak ukázaly být vyšším rizikem pro rozvoj astmatu a alergií.

(van)

Zdroj: Allergy 2006;61:447–453.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe