#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Měsíc narození může u dítěte ovlivnit rozvoj alergie

O tom, že pyloví alergici pozorují zhoršení obtíží během pylové sezony, není pochyb. Zda děti narozené během pylové sezony mají vyšší riziko alergií, nebo naopak, sice zatím není dostatečně prozkoumáno.

Lékaři předpokládají, že stejně jako u schizofrenie a diabetu prvního typu je i budoucí alergie ovlivněna roční dobou, ve které se pacient narodí.

Cílem studie japonských lékařů bylo zjistit, zda klimatologická situace v době narození ovlivní výskyt atopického ekzému a alergické senzibilizace u dětí. Setkání s pylem ihned po narození může vyvolat alergii, nebo naopak alergické reakce utlumit.

O tom, že pyloví alergici pozorují zhoršení obtíží během pylové sezony, není pochyb. Zda děti narozené během pylové sezony mají vyšší riziko alergií, nebo naopak, sice zatím není dostatečně prozkoumáno, lékaři ale předpokládají, že stejně jako u schizofrenie a diabetu prvního typu je i budoucí alergie ovlivněna roční dobou, ve které se pacient narodí.

Cílem studie japonských lékařů bylo zjistit, zda klimatologická situace v době narození ovlivní výskyt atopického ekzému a alergické senzibilizace u dětí. Setkání s pylem ihned po narození může vyvolat alergii, nebo naopak alergické reakce utlumit.

Roli hraje i počasí

Některé studie o atopickém ekzému prokázaly souvislost projevů s dobou narození. Zhoršení ekzému ale nastává i v zimě. Roli totiž hraje také počasí, nikoli jen pylová sezona.

Lepší slunce než sucho

V pokusech bylo prokázáno, že sucho působí zbytnění žírných buněk (buňky uvolňující alergické působky). Sluneční záření naopak vede ke ztluštění pokožky a obnovení její bariérové funkce.

Citlivé děti

Časné dětství je obdobím vysoké vnímavosti k různým vlivům okolního prostředí, a tedy i k alergické senzibilizaci. Některé práce ukazují, že datum narození ovlivňuje celkovou hladinu alergických protilátek a hladinu alergických působků v pupečníkové krvi. Jaký je potom další vývoj?

Během studie bylo v letech 1995 až 2000 sledováno celkem 2136 dětí. U všech byly vyšetřovány známky atopického ekzému. Diagnóza byla potvrzena u 630 dětí. Vybráno a dále vyšetřováno bylo 369 z nich.

Více slunce, méně ekzému

Krevními testy jim byly stanoveny celkové a jednotlivé alergické protilátky v krvi. Nejnižší hodnoty měli pacienti narození na jaře a v létě. Také atopický ekzém se vyskytoval nejméně u dětí narozených na jaře a v létě. Dalším faktorem, který ovlivňoval výskyt atopického ekzému, byla doba slunečního svitu 3 měsíce před narozením a 3 měsíce po narození. Čím více slunce, tím menší riziko ekzému.

Studie potvrdila, že datum narození a klima v době okolo porodu má vliv na budoucí alergii u dítěte. Vysvětlení ale není jednoduché a bude vyžadovat ještě další studie.

(van)

Zdroj: Kuzume K, Kusu M. Pediatr Allergy Immunol 2007;18:281–287.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe