#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Máte alergii? Kuřte! Nebo raději ne?

Máte alergii? Kuřte! Nebo raději ne? Nedávno se objevila informace o pozitivním vlivu tabákového kouře na alergii. V časopise Science Daily byly totiž prezentovány výsledky studie, která zkoumala vliv tabákového kouře na myší mastocyty. Jedná se o buňky, které jsou z velké míry zodpovědné za alergické reakce.

Nedávno se objevila informace o pozitivním vlivu tabákového kouře na alergii. V časopise Science Daily byly totiž prezentovány výsledky studie, která zkoumala vliv tabákového kouře na myší mastocyty. Jedná se o buňky, které jsou z velké míry zodpovědné za alergické reakce.

Podle publikovaných výsledků tabákový kouř snižoval počet těchto buněk, což podle vědců vede ke zmírnění alergických reakcí. Vědci odvozují, že tak, jak tabákový kouř fungoval u myší, bude na mastocyty fungovat i u člověka. Po zveřejnění takové informace si možná kuřáci zamnou ruce a zvýší počet vykouřených cigaret, dýmek a přestanou kouření omezovat ve společnosti nekuřáků, zejména jsou-li tito navíc alergici.

Kouř: alergen, nebo lék?

Jenže. Každý výsledek studie je třeba brát s rezervou a velmi opatrně a hlavně nezapomínat na ostatní výsledky výzkumu a známé vlastnosti toho, co zkoumáme. V případě tabákového kouře nelze pominout jeho mnoha klinickými i zvířecími studiemi prokázaný zhoubný vliv na celou řadů tělních orgánů včetně vzniku závislosti na nikotin. Nelze ve jménu teoretického zmírnění alergické reakce zapomenout na riziko vzniku rakoviny plic a zhoršení nebo vyvolání astmatu a na celou řadu dalších negativních účinků tabákového kouře.

Jiné studie navíc prokázaly, že tabákový kouř zvyšuje tvorbu imunoglobulinu E (tzv.IgE), což je klíčový imunoglobulin pro vznik alergické reakce; u alergiků je jeho hladina v krvi zvýšena.

Suma sumárum, vdechování tabákového kouře má kromě jiných negativních účinků vliv na vznik a rozvoj alergie, ale v některých situacích může možná (prokázáno zatím pouze na myších) probíhající alergii zmírnit. Otázkou zůstává, co převáží – jestli to pozitivní, totiž snížení počtu mastocytů, nebo to negativní – zvýšení IgE, poškození slizniční výstelky, poškození buněk vedoucí potenciálně k rakovinovému bujení, poškození funkce postižených orgánů. Dosavadní poznatky zatím mluví v neprospěch tabákového kouře, a to i v případě alergie, i když se v této souvislosti pozitivní studie objevila.

(zak)

Zdroje:

  1. Mortaz et al. Cigarette smoke suppresses in vitro allergic activation of mouse mast cells. Clinical & Experimental Allergy, 2009; 39 (5): 679
  2. Cigarette Smoke Can Prevent Allergies, Study Suggests www.sciencedaily.com
  3. Passive smoking causes an „allergic“' cell infiltrate in the nasal mucosa of non-atopic children International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, Volume 51, Issue 2, Pages 73–81 J.Vinke
  4. www.stop-koureni.cz
  5. www.bez-alergie.cz

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe