#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Letošní pylová sezona už začala

Na pyly některých rostlin je sice ještě času dost, činnost jiných – jako olše, líska, tis, topol nebo bříza – je ale už v plném proudu. Dá se přesto ještě něco udělat pro prevenci?

Pokud tedy "váš" alergen už zahájil svoji činnost, je dobré již od počátku února užívat své protialergické léky, oční a nosní kapky.

Astmatici, kterým se potíže zhoršují spolu s aktivní činností pylů, by si měli před nástupem sezony zvyšovat dávky svých pravidelně užívaných preventivní léků.

Nutností je také mít v pohotovosti úlevové léky a dodržovat doporučená opatření.

Na pyly některých rostlin je sice ještě času dost, činnost jiných – jako olše, líska, tis, topol nebo bříza – je ale už v plném proudu. Dá se přesto ještě něco udělat pro prevenci?

Pokud tedy "váš" alergen už zahájil svoji činnost, je dobré již od počátku února užívat své protialergické léky, oční a nosní kapky. Astmatici, kterým se potíže zhoršují spolu s aktivní činností pylů, by si měli před nástupem sezony zvyšovat dávky svých pravidelně užívaných preventivní léků. Nutností je také mít v pohotovosti úlevové léky.

A co by alergici měli dělat v době vrcholící pylové sezony?

Promeškali jste začátek pylové sezony a nenasadili si včas léčbu? Potom budete ke zlepšení svých alergických potíží potřebovat vyšší dávky léku podávané po delší dobu. Dobrá zpráva pro ty, kdo mají alergii na trávy nebo podzimní plevele: vaše pylová sezona ještě nezačala, ale máte opravdu nejvyšší čas nasadit preventivní léčbu. K tomu vám dobře poslouží například toto pylové zpravodajství na internetu.

Na vakcínu je už pozdě

Pro současnou pylovou sezonu je již pozdě začínat s alergenovou vakcinací. Dalo by se uvažovat snad jedině ještě o zahájení vakcíny na podzimní plevele – pelyněk a ambrózii. Pokud je lékařem doporučována vakcinace na jarní stromy nebo trávy, měla by se zahájit během příští zimy, nebo dokonce podzimu. Tak se již před pylovou sezonou dosáhne udržovacích dávek. V sezoně následující se alergik může cítit lépe a být tak motivován vakcínu pravidelně užívat.

(van)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe