#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Latex-fruit syndrome (latexo-ovocný syndrom) spojuje alergii na kaučuk a exotické ovoce

Alergie na latex (přírodní produkt kaučukovníku) je v populaci poměrně častá. Navíc celá řada lidí s alergií na latex (přibližně 50 %) trpí zároveň potravinovou alergií na určité druhy ovoce případně zeleniny.

Jak vzniká latexo-ovocný syndrom?

Latexo-ovocný syndrom je stejně jako jiné zkřížené alergické reakce vyvolán tím, že v latexu a některých potravinách se vyskytují podobné alergeny. Pokud je organismus citlivý na určitou bílkovinu přítomnou v latexu, snáze se pak stane citlivým také na podobnou bílkovinu, která je obsažená například v avokádu nebo kiwi. Postup však může být také obrácený a jako první může existovat alergie na některé druhy ovoce, ke které se později připojí také alergie na přírodní latex.

Na které potraviny si musíme dávat nejčastěji pozor?

Konzumace problematických potravin u latexo-ovocného syndromu může způsobit jen lehké alergické příznaky (svědění v krku a ústech), ale i těžkou a život ohrožující alergickou reakci. V následujícím seznamu jsou uvedené potraviny, které lidem s alergií na latex způsobují problémy nejčastěji. Jeden člověk s latexo-ovocným syndromem je však obvykle alergický pouze na několik málo potravin, které jsou v tomto seznamu uvedené.

Potraviny, které mohou mít zkříženou alergickou reakci s latexem:

Diagnostika latexo-ovocného syndromu

U lidí s alergií na latex by měly být provedeny testy na potravinovou alergii na druhy ovoce, u kterých je zkřížená reakce nejčastější. Diagnostika se provádí pomocí klasických skin-prick testů, ale lze také stanovit specifické IgE protilátky proti jednotlivým skupinám alergenů přítomné v krvi pacienta.

(vek)

Zdroj: Nucera E. et al: The clinical meaning of positive latex sIgE in patients with food/pollen adverse reactions. Int J Immunopathol Pharmacol. 2012 Apr–Jun; 25 (2): 445–53.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe