#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konzumace hamburgerů může zvyšovat riziko astmatu

Konzumace tří a více hamburgerů týdně zvyšuje u dětí riziko astmatu a dechových obtíží. Naopak středomořská dieta chrání nejen cévy a srdce, ale i před astmatem. K těmto závěrům došel mezinárodní tým vědců zkoumající vztah dietetických zvyklostí a plicních nemocí.

Počet dětí s astmatem a alergií v západních zemích stále roste. Najít příčinu není jednoduché, různých vysvětlení a hypotéz je celá řada. Do souvislosti se s rostoucím výskytem těchto nemocí dává například vyšší hygienický standard, přílišná čistota, časté užívání antibiotik a podobně.

Konzumace tří a více hamburgerů týdně zvyšuje u dětí riziko astmatu a dechových obtíží. Naopak středomořská dieta chrání nejen cévy a srdce, ale i před astmatem. K těmto závěrům došel mezinárodní tým vědců zkoumající vztah dietetických zvyklostí a plicních nemocí.

Najít příčinu není jednoduché

Počet dětí s astmatem a alergií v západních zemích stále roste. Najít příčinu není jednoduché, různých vysvětlení a hypotéz je celá řada. Do souvislosti se s rostoucím výskytem těchto nemocí dává například vyšší hygienický standard, přílišná čistota, časté užívání antibiotik a podobně. Tým vědců vedený německou lékařkou se zaměřil na zkoumání vztahu mezi jídelníčkem, alergiemi a četností dechových obtíží u dětí mladšího školního věku.

Zdravá strava chrání před astmatem

Bylo vyšetřeno 50 000 náhodně zvolených školních dětí mezi osmi a dvanácti lety z dvaceti různých zemí – jak západního světa, tak rozvojových. U více než poloviny vyšetřovaných dětí byly provedeny alergologické kožní testy. Výsledek potěšil zastánce zdravé stravy. Ukázalo se, že jídelníček sice nemá vliv na pozdější vznik alergie, ale že se zdravou stravou dá předejít astmatu. Nejlepší vliv měla středomořská strava, bohatá na zeleninu, ryby a ovoce. Na druhou stranu tří a více hamburgerů týdně rozvoj astmatu u zkoumaných dětí podporovalo.

Další důvod pro zeleninu a ryby

Výsledek studie není tak velkým překvapením. Pravidelné stravování ve fastfoodech patří k méně zdravému životnímu stylu, často spojenému se sedavým, pohodlným, málo aktivním způsobem života. Naopak ovoce a zelenina obsahují vitamíny, antioxidanty a další biologicky aktivní látky. V rybách jsou hojně obsaženy omega-3 nenasycené mastné kyseliny s protizánětlivými účinky. Jejich příznivý efekt na ochranu srdce a cév je znám již déle, stejně jako na dobrý rozvoj nervové soustavy u dětí. Ochranný vliv nenasycených kyselin na prevenci astmatu je však novinkou. Pokud tedy zařadíte do rodinného jídelníčku ryby a zeleninu pravidelně, můžete pro zdraví svých dětí učinit více, než by se na první pohled zdálo.

(jav)

Zdroj: Thorax 2010; 65: 516–522; doi: 10.1136/thx.2009.128256

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe