#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak sublingvální specifická alergenová imunoterapie mění koncentraci specifických IgE protilátek proti pylovým alergenům

Specifická alergenová imunoterapie je v současné době jediná léčebná metoda, která se zaměřuje na samotnou příčinu vzniku alergie, a ne pouze na potlačení jejích vnějších projevů. Alergická reakce úzce souvisí s tvorbou specifických IgE protilátek proti alergenům, na které je organismus citlivý. A právě tvorba těchto protilátek prochází v průběhu léčby specifickou alergenovou imunoterapií významnými změnami.

Co je to specifická alergenová imunoterapie?

Podstata účinku specifické alergenové imunoterapie se často popisuje poněkud zjednodušeně tak, že budeme-li do alergického organismu postupně dodávat zvyšující se dávky alergenu, na který je organismus citlivý, postupně si na tento alergen „zvykne“. Tento způsob léčby neúčinkuje u všech pacientů, ale pokud ano, může přinášet velmi dobré výsledky.

Co nám říkají protilátky

Jednou ze známek přecitlivělosti organismu na určitý alergen je zvýšená koncentrace specifických IgE protilátek proti tomuto alergenu v krvi. V průběhu léčby specifickou alergenovou imunoterapií se zpočátku obvykle hladiny specifických IgE protilátek v organismu zvyšují (jako reakce na podávaný alergen), později by však měly začít klesat (jako známka toho, že organismus si na alergeny začíná "zvykat").

Zrádná imunoterapie?

Některé studie v minulosti naznačily, že v průběhu specifické alergenové imunoterapie může organismus začít vytvářet nové typy specifických IgE protilátek namířených proti alergenům, na které dříve citlivý nebyl, což by samozřejmě bylo krajně nežádoucí. Jedna z posledních studií na toto téma však tuto hypotézu nepotvrdila. Autoři nové studie se zaměřili na nejčastější alergeny z pylu trav a sledovali koncentrace IgE protilátek proti těmto alergenům u pacientů léčených specifickou alergenovou imunoterapií. Ve shodě s očekáváním hladina specifických IgE protilátek na počátku léčby stoupla, poté se však začala postupně snižovat. Autoři studie nezjistili, že by se v krvi pacientů objevily vyšší hladiny specifických IgE protilátek, které tam dříve nebyly přítomny.

(vek)

Zdroj: Marcucci F. et al: Specific IgE response to different grass pollen allergen components in children undergoing sublingual immunotherapy. Clin Mol Allergy. 2012 Jun 13; 10 (1): 7.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe