#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se zbavit alergenů z ovzduší

Je velmi obtížné vyhnout se pylovým alergenům v ovzduší během vegetační sezony. Jsou totiž všude.

Nejlepším řešením je nezdržovat se v době největší koncentrace pylu venku, ale zůstat doma.

Je velmi obtížné vyhnout se pylovým alergenům v ovzduší během vegetační sezony. Jsou totiž všude. Nejlepším řešením je nezdržovat se v době největší koncentrace pylu venku, ale zůstat doma. Ovšem i do místnosti se může dostávat pyl. Není proto vhodné větrat odpoledne nebo během suchých a větrných dnů, kdy je pylu v ovzduší nejvíce. Nejnižší koncentrace pylu naopak bývá brzy ráno nebo po silném dešti. Spaní při otevřeném okně se také nedoporučuje, protože některé rostliny uvolňují pyl i přes noc.

Do místnosti se pyl ale nemusí dostávat jen okny. Po příchodu zvenku je nejlepší se osprchovat a převléci se do jiného oblečení, protože pyl se uchycuje na oděvu, kůži i vlasech. Některé zdroje také radí umýt si před spánkem vlasy, aby se pyl v nich zachycený nedostal do polštáře.

Dalším zdrojem pylu v místnosti často bývá domácí zvíře, které může přenášet pyl v srsti. Proto je vhodné svého mazlíčka pravidelně koupat. Dobrou prevencí je také pravidelné luxování všech povrchů vysavačem s filtrem, který je schopen odstraňovat alergeny.

Pylu, který se do místnosti dostal nebo dostává, je také možné se zbavit pomocí čističek vzduchu. Na trhu je jich k dostání mnoho druhů. Některé využívají například technologie skelných vláken nebo desek nabitých statickou elektřinou. Mohou být připojeny přímo ke klimatizaci. Existuje také možnost pořídit si přenosné zařízení, které lze přemisťovat v bytě podle potřeby. Před samotnou koupí je vhodné si po určitou dobu zařízení vyzkoušet v uzavřené místnosti (například v ložnici). Jedině tak zjistíte, zda alergické příznaky skutečně vymizí.

Čistička by měla být schopna vyčistit všechen vzduch v místnosti pětkrát nebo šestkrát za hodinu. Velikost a účinnost filtračního zařízení musí být proto určena také s ohledem na rozměry místnosti, kde bude používána. Pro alergiky je pylový filtr vhodným doplňkem i do klimatizace v automobilu. Řízení automobilu při úporném kýchání může snadno vést k nehodě.

Nelze-li se venkovní aktivitě v kritické době žádným způsobem vyhnout, doporučují lékaři používat roušky. V prodeji je jich celá řada od profesionálních modelů až po jednoduché. Pro děti je možné zakoupit roušky s nejrůznějšími obrázkovými motivy, což jim zpříjemní nošení.

(hop)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe