#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se monitoruje pylová situace v ČR?

První popisy alergie pocházejí již z dob faraonů, moderní éra alergologie však začala až v 19. století, kdy Charles Blackley v roce 1870 prokázal, že příznaky senné rýmy jsou způsobeny pylem trav. Byl také první, kdo se pokusil zjišťovat množství pylů v ovzduší.

První popisy alergie pocházejí již z dob faraonů, moderní éra alergologie však začala až v 19. století, kdy Charles Blackley v roce 1870 prokázal, že příznaky senné rýmy jsou způsobeny pylem trav. Byl také první, kdo se pokusil zjišťovat množství pylů v ovzduší.

Na pyly s drakem

Je tedy otcem dnešní pylové informační služby. V pylové sezoně pouštěl do různých výšek papírového draka, který na sobě nesl sklíčko potřené glycerolem. Na něj se nalepovala pylová zrna, která potom hodnotil a počítal.

V té době však byla senná rýma velmi vzácné onemocnění. Podle epidemiologické studie v roce 1860 bylo v Evropě zaznamenáno pouze 300 případů senné rýmy. Dnes se uvádí, že sennou rýmou trpí 20–40 % obyvatel vyspělých zemí.

Počátky dnešní pylové služby bychom našli v Americe a Kanadě, kde ve čtyřicátých letech 19. století vznikaly první stanice monitorující množství pylu v ovzduší. Po roce 1960 začaly stanice pylové informační služby rychle vznikat i v Evropě. K jejich propojení v rámci Evropy došlo v roce 1986 ustanovením pracovní skupiny "European Aeroallergen Network". V roce 1988 vznikla centrální evropská pylová databanka. Její sídlo je ve Vídni. Tak došlo k propojení v celoevropskou monitorovací síť. Dnes do ní přispívá více než 250 stanic.

V ČR byla pylová informační služba založena v roce 1992. Dnes má 12 stanic. Příkladem činnosti naší PIS je současná zpráva na adrese pylovasluzba.cz : "V současné době jsou dominantní alergeny: bříza, jasan, vrba, habr, buk, javor, jilm, topol. A pro následující dny bude jasně nejagresivnějším vzdušným alergenem pyl břízy, jeho množství s ohledem na deštivé počasí již ale asi v nižších polohách nedosáhne úrovně z minulého týdne. Vysokých koncentrací bude stále dosahovat také pyl jasanu a habru. Postupně bude přibývat pylu buku, hlavní sezona dubu a platanu začne až ke konci dubna. Ovocné stromy téměř nealergizují. Koncentrace pylových alergenů v ovzduší bude výrazně závislá na dalším vývoji počasí – při oteplení se množství pylu vždy výrazně zvýší, v deštivých dnech se naopak výrazně sníží."

Váš alergen

Tato informace může pomoci při stanovení diagnózy (Nyní mi začala senná rýma – jsem asi alergický na uvedené pyly.), ale i při plánování aktivit pacienta (Zítra půjdu běhat na pás do tělocvičny, ne ven, protože bude vysoká koncentrace pylu v ovzduší.) a pochopitelně i při léčbě (Už brzy nastane "moje" sezona, musím si preventivně zvýšit dávky léků.). Pylová služba je tedy neocenitelným pomocníkem pacienta i lékaře v diagnostice, monitorování a v léčbě alergických projevů.

(van)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe