#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak pylová alergie snižuje kvalitu života

Mezi projevy pylové alergie může patřit alergická rýma nebo astma. Tato onemocnění nepostihují pouze dýchací cesty, ale v mnoha směrech komplikují každodenní život lidí, kteří jimi trpí

Horší, než by se zdálo

Alergická rýma je podstatně častějším projevem pylové alergie než astma, ale i sama o sobě má výrazně negativní vliv na kvalitu života lidí, kteří jí trpí. A to i přesto, že lidé, kteří alergickou rýmou sami netrpí, ji často pokládají za celkem nevýznamné a snadno snesitelné onemocnění. Už mnohokrát však bylo v minulosti prokázáno, že alergická rýma poškozuje mimo jiné i sociální život alergiků a působí jim problémy v zaměstnání i ve škole. Stále častěji se proto v souvislosti s pylovou alergií objevuje pojem kvalita života, který má pomoci určit závažnost onemocnění a jeho dopad na každodenní život především z hlediska samotného pacienta. Kvalitu života lze pomocí standardizovaných metod také objektivně „měřit“.

Alergie u dětí zhoršuje fyzickou i psychickou kondici

Je zřejmé, že kvalita života u pylových alergiků významně klesá v době, kdy se nejvíce projevují alergické obtíže, tedy v pylové sezóně. Lékaři ve Švédsku se nedávno pokusili objektivně změřit snížení kvality života u dětí a dospívajících (věk 7 až 18 let) s pylovou alergií v průběhu pylové sezóny.

Děti v rámci studie vyplňovaly dotazníky zjišťující alergické příznaky a dále dotazníky zaměřené na jejich fyzickou i psychickou (emoční) kondici. Ukázalo se, že síla alergických příznaků poměrně dobře koreluje se zhoršením fyzické i psychické kondice. Obecně během pylové sezóny udávaly děti vždy zhoršení fyzického i emočního stavu. U dětí, které kromě alergické rýmy trpěly také astmatem, bylo snížení kvality života během pylové sezóny ještě výraznější. Na nižší kvalitě života u dětí se přibližně stejnou měrou podepisovaly plicní alergické příznaky, příznaky horních cest dýchacích i oční alergické projevy.

(vek)

Zdroj: Kiotseridis H. et al: Quality of life in children and adolescents with respiratory allergy, assessed with a generic and disease specific instrument. Clin Respir J. 2012 May 24; doi: 10.1111/j.1752-699X.2012.00298.x. [Epub ahead of print]

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe