#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak dlouho trvá účinek lokálních steroidů v léčbě příznaků alergické rýmy?

I tak může vypadat střetnutí ideálního světa s tím reálným: zatímco lékaři jsou na základě svých studií a přesných měření přesvědčeni, že účinek lokálních steroidů na potlačení příznaků alergické rýmy by měl přetrvávat po celých 24 hodin, pacienti si často stěžují, že tomu tak není. Příčinou může být například nesprávné nebo nedostatečné užívání léků.

Projevy alergie jsou nejhorší po ránu

Mezi příznaky sezónní alergické rýmy patří vodnatý výtok z nosu, svědění nosu, kýchání a pocit ucpaného nosu. Tyto projevy jsou často nejhorší přes noc, kdy výrazně zhoršují kvalitu spánku, a v ranních hodinách, kdy dále negativně ovlivňují celodenní pohodu a výkon člověka.

K léčbě příznaků sezónní alergické rýmy se kromě antihistaminik používají také lokální steroidy, protizánětlivé léky aplikované ve spreji přímo na nosní sliznici. Zatímco steroidy podávané celkově (například v tabletách) mají četné nežádoucí účinky, při podání pouze na sliznici jsou tyto léky při správném užívání bezpečné a zároveň velmi dobře účinné. Podle mínění mnoha pacientů trpících sezónní alergickou rýmou však ani lokální steroidy nedokážou nepříjemné projevy alergie (zvláště pocit ucpaného nosu) potlačit efektivně po celých 24 hodin, zvláště pak v ranních hodinách.

Proč léky nefungují ideálně?

Vnímání nedostatečné účinnosti léků není v souladu s údaji z odborné literatury. Četné klinické studie zjistily, že podávání lokálních steroidů mělo za následek významné zlepšení příznaků alergické rýmy včetně zlepšení nosní průchodnosti, a to po celých 24 hodin. Za celou tuto dobu klesla účinnost léků podle údajů z literatury jenom minimálně.

Odborníci jsou přesvědčeni, že lokální steroidy jsou plně účinné po celých 24 hodin. Rozdíl mezi výsledky klinických studií a vnímáním „běžných“ pacientů může být způsoben tím, že účastníci klinických studií jsou zpravidla lépe poučeni o správném užívání léků a jsou také lépe motivováni k jejich správnému užívání v dostatečným dávkách.

(vek)

Zdroj: Dubuske L. M.: Twenty-four-hour duration of effect of intranasal corticosteroids for seasonal allergic rhinitis symptoms: Clinical evidence and relevance. Am J Rhinol Allergy. 2012 Jul; 26 (4): 287–92.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe