#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inhalace bylinek může alergikovi pomoci. Nebo také ohrozit jeho život

S postupujícím jarem a blížícím se létem stále více přibývá i „nachlazených“ lidí. Protože se tyto obtíže objevují v plném proudu pylové sezony, nejedná se ale o "normální" rýmu, nýbrž o rýmu alergickou. Pokud už si s ní nevíte rady, dobře čtete následující řádky.

Alergii lze definovat jako nepřiměřenou reakci imunitního systému na vnější podněty, s nimiž se ve svém okolí běžně setkáváme. Různými alergiemi je na celém světě ohrožováno stále více osob. V České republice trpí alergickými projevy prakticky každý pátý člověk.

S postupujícím jarem a blížícím se létem stále více přibývá i "nachlazených" lidí. Protože se tyto obtíže objevují v plném proudu pylové sezony, nejedná se ale o "normální" rýmu, nýbrž o rýmu alergickou. Pokud už si s ní nevíte rady, dobře čtete následující řádky.

Alergii lze definovat jako nepřiměřenou reakci imunitního systému na vnější podněty, s nimiž se ve svém okolí běžně setkáváme. Různými alergiemi je na celém světě ohrožováno stále více osob. V České republice trpí alergickými projevy prakticky každý pátý člověk. Mezi nejčastější alergeny patří různé pyly, ale také například i prach nebo chlupy zvířat.

Alergická rýma – rýma trochu jinak

Lidský organismus odpovídá při kontaktu s alergenem tzv. alergickou reakcí, mezi jejíž nejčastější projevy patří alergická rýma, zánět spojivek, astma či atopický ekzém. Alergický zánět nosní sliznice, sliznice vedlejších dutin nebo středouší se projevuje především otokem, výtokem či svěděním a nezřídka i záchvaty kýchání. Alergická rýma může být sezonní (způsobená pyly) nebo celoroční. Ta je zpravidla zaviněna roztoči, sporami plísní či domácími zvířaty. Opakovaná a dlouhodobá neprůchodnost nosu jako projev alergické reakce na pyly může vést až k chronickému zánětu. Pro alergický zánět oční spojivky je zase charakteristické svědění, zarudnutí očí a nadměrné slzení.

Na projevy časné alergické reakce, sekreci hlenu či kýchání, účinkují antihistaminika, což jsou léčiva blokující účinky látek uvolňujících se při setkání alergenu s bílou krvinkou. Na ni jsou totiž navázány protilátky proti konkrétnímu alergenu.

Ulevte si od rýmy

Výrazný úlevový účinek na zduřené sliznice nabízejí místně aplikované léky, kortikosteroidy nebo vazokonstrikční látky. Jejich inhalování působí zejména jako prevence astmatických záchvatů. Možností je ale také kromě léků inhalovat i bylinky. Nejběžnější je tzv. vlhká inhalace, kdy se do vřelé vody vloží hrst bylin a přes plachetku se vdechují páry. Některé přírodní inhalátory, jako například odvar z heřmánku, černého bezu nebo máty, mohou pomoci uvolnit ucpaný nos jako při "klasické" rýmě. "Prohřejí" zánět v dutinách a pomohou tak snáze se zbavit hlenu. Jako poměrně účinná se ukázala i horká voda s několika kapkami roztoku echinacey.

I když mohou bylinky pomoci, je velmi důležité s nimi zacházet nanejvýš opatrně. Na některé totiž může být pacient alergický, a celá léčebná procedura se tak může zvrhnout v ještě horší stav. Před samotnou inhalací se proto poraďte s alergologem!

(kam)

Zdroj: www.entusa.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe