#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Informace o pylech hledejte na internetu

Počátky monitorování výskytu pylů v ovzduší sahají do roku 1873, kdy doktor Blackley v Anglii zachycoval pylová zrnka ve vzduchu na sklíčka potřená lepem. Od té doby však technika velmi pokročila.

Počátky monitorování výskytu pylů v ovzduší sahají do roku 1873, kdy doktor Blackley v Anglii zachycoval pylová zrnka ve vzduchu na sklíčka potřená lepem. Od té doby však technika velmi pokročila.

Pylové zpravodajství je nyní možno najít na internetových stránkách téměř pro všechny země. V Evropě se jednotlivé národní pylové služby v roce 1988 sjednotily do European Aeroallergen network Server – EANS. Na stránkách www.polleninfo.org, lze vyhledat aktuální pylové informace pro jednotlivé Evropské země a mnoho dalších informací.

Na přehledných mapách je například možné rychle zjistit, jak postupuje pylová sezona v jednotlivých zemích pro jednotlivé pyly. Alergik si tedy zadá svůj alergen a může si pohodlně naplánovat dovolenou tak, aby se mu vyhnul.

Pro jednotlivé státy a oblasti je možné zjistit nejen aktuální situaci, ale i předpovědi na dny a týdny dopředu. Dále jsou zde povšechné informace o alergiích, jejich léčbě a prevenci a také horké poslední novinky pro alergiky i aerobiology. Můžeme si zjistit, ve kterých místech jsou monitorovací stanice, jak vypadají a fungují pylové lapače, jak pod mikroskopem vypadají jednotlivé pyly, jak vypadají rostliny, které je produkují. Dozvíme se i něco z botaniky, a kdo má zájem, může se vzdělat i v aerobiologii.

Velmi užitečná je stránka s odkazy na mimoevropské pylové informační služby, například:

  • Severní Amerika: pollen.com,
  • Izrael www.tau.ac.il,
  • Japonsko www.eiken.yamagata.yamagata.jp/ (ta je bohužel pouze v Japonštině),
  • Nový Zéland www.allergy.org.nz ,
  • Afrika www.allergysa.org.

    Pacient v roli diagnostika

    S dobrou znalostí pylové situace může i alergik cestovat bez nepříjemných zdravotních problémů. Sledováním pylových informací mnohdy pacient ulehčí práci i lékaři, protože diagnózu si tak mnohdy může stanovit sám. Lékař ji jen potvrdí testy a doporučí vhodnou léčbu. Moderní technika nám tak kromě negativních jevů na oplátku nabízí i užitečné poznatky, které bychom bez ní jen velmi těžko sháněli.

    (van)

  • website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe