#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Imunoterapii lze využít i v léčbě chronického astmatu

Injekce specifických alergenů pod kůži (označovaná jako specifická alergenová imunoterapie) se běžně využívá například u pylových alergiků trpících sennou rýmou.

Malá pravidelná dávka specifického alergenu umožní organismu "přivyknout" mu a imunitní systém pak při dalším setkání s alergenem reaguje méně přehnaně, alergické příznaky se mírní.

Specifická alergenová imunoterapie může zmírňovat i příznaky astmatu, avšak s určitým rizikem vedlejších účinků.

Injekce specifických alergenů pod kůži (označovaná jako specifická alergenová imunoterapie) se běžně využívá například u pylových alergiků trpících sennou rýmou. Malá pravidelná dávka specifického alergenu umožní organismu "přivyknout" mu a imunitní systém pak při dalším setkání s alergenem reaguje méně přehnaně, alergické příznaky se mírní. Specifická alergenová imunoterapie může zmírňovat i příznaky astmatu, avšak s určitým rizikem vedlejších účinků.

Léčba jen pro vybrané

V léčbě astmatu znamená specifická alergenová imunoterapie poněkud kontroverzní pojem. Ačkoliv u některých pacientů může mít skutečně dobré výsledky, přináší i riziko vážných vedlejších účinků a rozhodně se nehodí pro všechny astmatiky bez rozdílu. Největší užitek z ní mohou mít pacienti s mírnějšími příznaky, bez většího poškození plicních funkcí. Imunoterapie může být také účinná pouze u těch astmatiků, jejichž příznaky jsou způsobeny nějakým konkrétním alergenem nebo skupinou několika málo alergenů. Tento konkrétní alergen se potom pravidelně vpravuje do organismu, který mu postupně „přivyká“.

Pozornost v současnosti, přísliby budoucnosti

Specifické alergenové imunoterapii se v poslední době dostává značné pozornosti. Kromě aplikace alergenu formou podkožních injekcí se používá i sublinguální imunoterapie (podání alergenu pod jazyk) a vědci neustále vyvíjejí nové formy alergenů, od kterých si slibují lepší výsledky léčby a přitom méně nežádoucích účinků. Proto i v odborném on-line časopise Cochrane Database of Systematic Reviews vyšla nedávno studie, jejímž cílem bylo shrnout dosavadní poznatky a výsledky použití specifické alergenové imunoterapie v léčbě chronického astmatu.

Autoři takzvané „metaanalýzy“ zhodnotili výsledky téměř devadesáti studií, které se zabývaly astmatem způsobeným nejrůznějšími alergeny: roztoči a plísněmi, pyly, zvířecími alergeny, latexem a dalšími. Po pečlivém zhodnocení všech výsledků došli autoři k závěru, že specifická alergenová imunoterapie má významný vliv na zlepšení astmatických příznaků u mnoha pacientů, paradoxně však existují i tací, u kterých se může stav naopak zhoršit. Proto je při specifické alergenové imunoterapii potřeba jisté opatrnosti a stav pacienta musí být v průběhu léčby lékařem pravidelně sledován.

(vek)

Zdroje:
Abramson M. J. et al: Injection allergen immunotherapy for asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Aug 4. www.cipa.cz

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe