#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ideální dovolená pro alergika

Každý, kdo trpí alergií a chystá se na dovolenou, to má s jejím plánováním o poznání těžší. V první řadě nesmí zapomenout na veškerá preventivní opatření, která by pomohla rychle zakročit proti případným alergickým projevům.

Každý, kdo trpí alergií a chystá se na dovolenou, to má s jejím plánováním o poznání těžší. V první řadě nesmí zapomenout na veškerá preventivní opatření, která by pomohla rychle zakročit proti případným alergickým projevům. Navíc si musí umět dovolenou správně naplánovat. Právě výběr správné destinace a vhodného termínu může být pro hladký a klidný průběh dovolené klíčový.

Za nejvhodnější termín alergikovy dovolené lze označit vrchol jeho pylové sezony. To v praxi znamená, že pokud již dobře víte, kdy jsou vaše alergické potíže během roku nejvážnější, měli byste si dovolenou naplánovat právě do tohoto období. Je ale nutné si uvědomit, že prostředí, do kterého se chystáte, by mělo být do značné míry odlišné. Pravděpodobnost, že by se v něm vyskytly pro vás nevhodné pyly, je nižší. Nejlepší dovolené v tomto ohledu bývají u moře, v horách ve vysokých nadmořských výškách nebo v jiném klimatickém pásu. V každém případě byste se měli vždy před vycestováním informovat o průběhu pylové sezony v zemi, do které se chystáte.

Dovolená u moře bývá pro alergika obvykle velmi prospěšná. S ohledem na převažující směr větrů od moře se zde snižuje riziko výskytu velké koncentrace pylových zrn v ovzduší. U oceánu je situace vzhledem k jeho velkým rozměrům ještě lepší. Neplatí to ovšem bez výjimky. Je dobré pamatovat na skutečnost, že na jihu bývá pylová sezona často o několik týdnů či dokonce měsíců v předstihu. Při podcenění této skutečnosti by mohlo dojít k nechtěnému prodloužení vaší pylové sezony.

Rovněž dovolená v horách bývá bez komplikací. Pokud plánujete pobyt ve velkých nadmořských výškách, neměli byste se setkat s většími problémy. V nižších horách (například v našich podmínkách) je ovšem dobré pamatovat, že pylová sezona je zde oproti zbytku republiky o jeden až tři týdny opožděná.

Pokud patříte mezi dobrodruhy, které táhne srdce do dalekých zemí, a ještě k tomu máte rádi chladné počasí, tak máte svým způsobem vyhráno. V takovém případě lze doporučit cestu na jižní polokouli. Dochází zde totiž oproti našim zeměpisným souřadnicím k posunutí průběhu ročních dob. To znamená, že pokud u nás probíhá jaro či parné léto, na druhé straně zeměkoule se lidé těší z podzimního a zimního počasí, kdy je výskyt pylových alergií zpravidla nulový.

V cizině se v posledních letech začíná rozmáhat trend hotelů a penzionů vhodných pro alergiky. Tyto podniky nabízejí ubytování, kde zajišťují odstranění až 95 % alergenů z interiéru. Bedlivě se zde dbá na čistotu, vzduch je filtrován, takže se eliminuje výskyt pylových zrn ve vzduchu. Všechny prostory v takovém zařízení jsou nekuřácké, netolerují se domácí mazlíčci a strava může být na požádání speciálně připravena bez použití některých potravin. Pokud by se vám taková dovolená zalíbila, vězte, že ubytování tohoto typu začíná být standardem v západní a jižní Evropě. Časté je také ve Skandinávii, USA, Austrálii a jiných státech s vyspělými službami v cestovním ruchu.

(kros)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe