#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I lidé v rozvojových zemích trpí astmatem a alergií

Na astma a alergie jsme zvyklí pohlížet jako na typicky civilizační onemocnění, která nás „trestají“ za náš moderní způsob života. Nepříliš početné studie z rozvojových zemí ovšem hlásí, že i tam je výskyt alergií a astmatu na vzestupu, a co víc: díky nedostatku osvěty a agresivní politice tabákových společností se astmatici v rozvojových zemích ani zdaleka nevyhýbají kouření, což celou situaci ještě zhoršuje.

Na astma a alergie jsme zvyklí pohlížet jako na typicky civilizační onemocnění, která nás "trestají" za náš moderní způsob života. Nepříliš početné studie z rozvojových zemí ovšem hlásí, že i tam je výskyt alergií a astmatu na vzestupu, a co víc: díky nedostatku osvěty a agresivní politice tabákových společností se astmatici v rozvojových zemích ani zdaleka nevyhýbají kouření, což celou situaci ještě zhoršuje.

Kouření a astma: malé metličky afrického kontinentu

Vedle šířící se epidemie AIDS, občanských válek a hladomorů může astma nebo závislost na cigaretách vypadat jako směšná maličkost. Ovšem jen optikou nepoučeného Evropana, kterému celý africký kontinent splývá v jeden velký chaos. Konzumace tabáku v Africe nebývale roste (zatímco ve vyspělých zemích vesměs klesá) a spolu s ní se zvyšuje i výskyt astmatických příznaků.

Zatímco ještě před několika desetiletími bylo astma na většině afrického kontinentu téměř neznámým pojmem, v posledních letech jeho výskyt stoupá. Nejspíš nepřekvapí, že přesná data o prevalenci astmatu ve většině afrických zemí chybí, ale odhaduje se, že v současné době trpí astmatem asi 50 milionů Afričanů. Výskyt je patrně největší v jižní Africe, kde je podle odhadů v populaci až 8 % astmatiků (tato hodnota je na úrovni mnoha vyspělých zemí). Pokusy zavést řádnou péči o pacienty s astmatem a alergiemi však zatím získávají jen malou pozornost a podporu vedle bojů s takovými „metlami lidstva“, jako jsou HIV/AIDS nebo třeba tuberkulóza.

I ve Rwandě znají pylovou alergii

Nedávno publikovaná studie ze Rwandy přináší kromě údajů o astmatu a kouření také údaje o výskytu alergií obecně. Kožní testy testující vybrané alergeny byly v této zemi pozitivní u téměř 27 % populace, což příliš neodpovídá představě o „alergiemi nedotčených“ rozvojových zemích. Mezi nejčastější typy alergie patřila, podobně jako u nás, alergie na domácí prach a na trávové pyly.

(vek)

Zdroj: Musafiri S. et al: Prevalence of atopy, asthma and COPD in an urban and a rural area of an African country. Respir Med. 2011 Jul 21. [Epub ahead of print]

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe