#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Houby mohou alergickou reakci podpořit i utlumit

Český národ patří k nejvášnivějším houbařům. V ostatních evropských zemích se nikde nesbírá tolik druhů jedlých hub jako u nás. Co ale alergici? Mají si na houby dávat pozor, nebo je mohou bez obav sbírat a konzumovat?

Český národ patří k nejvášnivějším houbařům. V ostatních evropských zemích se nikde nesbírá tolik druhů jedlých hub jako u nás. Co ale alergici? Mají si na houby dávat pozor, nebo je mohou bez obav sbírat a konzumovat?

Pochoutka i jed

Bohužel ale také každé léto dochází k několika případům závažných až smrtelných otrav po požití jedovatých hub. Vedle tohoto rizika ovšem přinášejí houby do našeho jídelníčku vítané zpestření. A některé jejich složky dokonce posilují protiinfekční a protinádorovou obranyschopnost organismu.

Alergie: ano, nebo ne?

Jiné houby ale naopak obsahují škodlivé radioaktivní prvky, jako je cesium 137, toxické množství arsenu, olova, kadmia nebo rtuti. U citlivých jedinců mohou určité houby vyvolat alergickou reakci po požití plodnic nebo vdechování jejich spor. U jiných druhů, jako například Agaricus blazei (houba pocházející z Brazílie), bylo naopak prokázáno, že alergické reakce mohou tlumit.

Biologické aktivity hub jsou tedy velmi pestré a jejich škála sahá od smrtelných otrav a prudkých alergických reakcí k vítané podpoře imunity a tlumení nežádoucích alergických reakcí.

Léčivý beta-glukan

Významnějších léčebných účinků však není dosahováno pouhou běžnou konzumací hub. Musejí být použity jejich čištěné a koncentrované výtažky. Jedním z nich je beta-glukan. Je to tzv. polymer glukózy, který se v přírodě se vyskytuje v nejrůznějších organismech a formách. Zájem o tyto polysacharidy byl probuzen jejich pozitivním účinkem na obranyschopnost organismu.

Historie užívání polysacharidů coby látek zvyšujících imunitu je dlouhá. První pokusy využívaly tzv. Shearův polysacharid již před více než šedesáti lety. Zájem potom na čas opadl a objevil se znovu až v šedesátých letech v souvislosti s průkazem účinku zymosanu (což je hrubý extrakt buněčných stěn kvasinek) na aktivaci imunity (komplementového systému).

Od osmdesátých let pak prudce vzrostl zájem vědců z celého světa o beta-glukan. Zejména díky tomu, že glukany začaly být dostupné (jak laboratorně, tak i komerčně) v rozpustné podobě.

Primární zdroje beta-glukanů pro imunomodulační studie (tedy zvyšující obranyschopnost organismu) jsou:

Důvody jsou víceméně tradiční, částečně dané snadnější dostupností jednotlivých zdrojů. Studie biologických vlastností beta-glukanů se nejdříve zaměřily na infekční imunitu a později na oblast léčení rakoviny. Po úspěšných výsledcích byly v polovině osmdesátých let v Japonsku povoleny dva typy beta-glukanů, lentinan (pochází z houby Lentinus edodes) a schizophyllan (z druhu Schizophyllium commune), coby podpůrná léčba při léčbě některých typů zhoubných nádorů.

Posilovač imunity

O příznivém působení beta-glukanů na imunitu existuje v současné literatuře více než 1600 často velmi kvalitních publikací. Stimulační účinky nejrůznějších beta-glukanů byly popsány již u primitivních organismů až po žížaly, ryby, kuřata, myši, krysy, králíky, morčata, prasata, ovce, koně a krávy. Beta-glukan je tak považován za jednu z mála látek, které jsou účinné v celém škále živočišných druhů.

Firmy zabývající se živočišnou výrobou -glukan proto již dávno ve velkém přidávají do krmiva. V Norsku je to například u více než 80 procent všech komerčně chovaných lososů. Beta glukan je pravděpodobně také velice starý podpůrný prostředek pro imunitu. Některé práce dokazují i aktivaci obranných mechanismů rostlin.

Na našem trhu je v současné době dostupný preparát určený na podporu imunity, který obsahuje glukan izolovaný z houby hlívy ústřičné. Samotné pojídání této houby by však k podpoře imunity nestačilo. K dosažení léčebného účinku jsou totiž nutné podstatně vyšší koncentrace beta-glukanu, než by mohl člověk při konzumaci hub sníst.

(van)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe