#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chraňte miminka před pylem v ovzduší

Kojenci, kteří jsou vystaveni během prvních měsíců života pylu, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich později vyvine dětské astma. Uvádí to studie publikovaná v časopise Thorax.

Kojenci, kteří jsou vystaveni během prvních měsíců života pylu, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich později vyvine dětské astma. Uvádí to studie publikovaná v časopise Thorax. Podle autorů je riziko dýchacích problémů v dětství výrazně zvýšené, pokud jsou děti v prvních třech měsících života vystavené pylu a plísním.

Již v minulosti vědci ukazovali na to, že pokud jsou děti v období těsně po porodu vystaveny sezónním alergenům, může se u nich projevit i tzv. atopický ekzém. Žádná studie ale dosud nezkoumala, jak by mohla souviset pylová sezóna se vznikem dětského astmatu.

Během čtyř let vědci měřili koncentrace pylů a plísní v ovzduší. Podařilo se jim tak zmapovat období, kdy bylo množství pylu ve vzduchu nejvyšší, a kdy naopak téměř žádné. Poté u více než 500 dětí narozených během těchto čtyř let prozkoumali zpětně lékařské záznamy, aby zjistili, které děti onemocněly dětským astmatem.

Pylová sezóna jako riziko vzniku astmatu

Zkombinováním údajů o pozdějším výskytu astmatu ze zdravotnické dokumentace a o vrcholu pylové sezóny v jednotlivých letech vědci zjistili, že děti vystavené během prvních tří měsíců pylu – tedy děti narozené těsně před vrcholící pylovou sezónou nebo v ní – mají téměř 3× vyšší riziko dětského astmatu v pozdějších letech. To znamená, že každé třetí dítě onemocní. Podobné výsledky přinesla i analýza sezóny spor plísní a hub, opět je riziko onemocnění astmatem zvýšené ve srovnání s dětmi narozenými mimo tuto sezónu.

Předně, pokud vystavíme narozené dítě pylům nebo sporám plísní (hlavně ve vlhkých nepříliš dobře větraných místnostech), zvyšujeme u nich riziko, že v budoucnu onemocní astmatem. Astma je přitom velmi obtěžující onemocnění, které v mnoha případech vyžaduje doživotní léčbu.

Proto pokud se vám děťátko narodí v těchto měsících, pečlivě zvažte, kdy a kam pojedete s kočárkem na procházku. Pokud už musíte s dítětem ven, vhodnější je čerstvě po dešti, kdy je koncentrace pylu v ovzduší nízká.

Zdroj: K. G. Harley, J. M. Macher, M. Lipsett, P. Duramad, N. T. Holland, S. S. Prager, J. Ferber, A. Bradman, B. Eskenazi and I. B. Tager: Fungi and pollen exposure in the first months of life and risk of early childhood wheezing. Thorax 2009; 64: 353–358. (Published Online First: 24 February 2009. doi:10.1136/thx.2007.090241 Thorax 2009; 64: 353–358)

(mili)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe