#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Astma vyvolané fyzickou námahou se objevuje nejčastěji v zimním období

Cvičení a fyzická námaha obecně je u pacientů s astmatem častým spouštěčem astmatických projevů. Uvádí se, že bronchokonstrikci (zúžení dýchacích cest, odpovědné za projevy astmatu) lze cvičením vyvolat až u 90 % pacientů s astmatem. Astma vyvolané cvičením se přitom častěji objevuje v chladném zimním období.

Projevy astmatu zhoršují vysoké koncentrace plísňových alergenů

Astma vyvolané cvičením se může v zimě vyskytovat častěji například kvůli vlivům vnějšího prostředí – nízkým teplotám a snížené vlhkosti vzduchu. Podle některých autorů však mohou sezónní výkyvy výskytu cvičením vyvolaného astmatu souviset také s koncentracemi alergenů domácího prachu, které s astmatem úzce souvisí a stejně jako výskyt astmatických projevů se v průběhu roku mění. Koncentrace alergenů domácího prachu (které obsahují především plísňové alergeny) jsou nejvyšší v zimě, tedy v době, kdy vzrůstá také četnost výskytu astmatu vyvolaného cvičením.

U pylových alergiků se astma často zhoršuje během pylové sezóny

Astma je často přítomné právě u dětí trpících přecitlivělostí na alergeny domácího prachu. Uvádí se, že riziko vzniku astmatu je více než čtyřikrát vyšší u dětí s alergií na plísně než u dětí, které tuto alergii nemají. Astmatické projevy obecně se často zhoršují v zimě, kdy dochází k nárůstu koncentrací alergenů domácího prachu. A vyšší koncentrace těchto alergenů pravděpodobně (spolu s nízkými teplotami a sníženou vlhkostí vzduchu) způsobují také častější výskyt astmatu vyvolaného cvičením v zimním období.

Na druhou stranu netrpí někteří pacienti s astmatem alergií na domácí prach, ale je u nich přítomná pylová alergie. U jedinců s pylovou alergií se pak projevy astmatu mohou zhoršovat naopak v létě, v průběhu pylové sezóny.

(vek)

Zdroj: Inseon S. Choi et al: Seasonal Factors Influencing Exercise-Induced Asthma. Allergy Asthma Immunol Res. 2012 Jul; 4 (4): 192–8.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe