#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie stokrát jinak

Není alergie jako alergie. Někdo při styku s alergenem "jen" kýchá a slzí, jiný se přímo dusí. Jestliže pro jednoho představuje alergie obtěžující, ale zvládnutelný problém, druhému může jít o holý život.

Takzvaná senná rýma je jedním z nejčastějších projevů alergie. Lidskému nosu nemusí "vonět" pylová zrnka, ale také plísně nebo částečky prachu. Stejně jako u ostatních alergických příznaků se vlastně jedná o přehnanou reakci organismu na tyto tělu cizí substance.

Není alergie jako alergie. Někdo při styku s alergenem "jen" kýchá a slzí, jiný se přímo dusí. Jestliže pro jednoho představuje alergie obtěžující, ale zvládnutelný problém, druhému může jít o holý život. Alergie se zkrátka může projevovat velmi různorodě.

U senné rýmy můžou svědit i uši

Takzvaná senná rýma je jedním z nejčastějších projevů alergie. Lidskému nosu nemusí "vonět" pylová zrnka, ale také plísně nebo částečky prachu. Stejně jako u ostatních alergických příznaků se vlastně jedná o přehnanou reakci organismu na tyto tělu cizí substance. Reakce, která měla původně chránit, je nakonec vlastně škodlivá. V nosní sliznici se rozvine zánět, který dráždí k produkci hlenu a látek, které způsobují svědění. Takto postižený nešťastník pak kýchá a má ucpaný a svědící nos nebo rýmu. Podobně může svědit i sliznice v krku a uších.

Astma – boj o dech

Jestliže vlivem alergické reakce oteče sliznice v nose, ještě se tolik neděje. Co ale když se totéž stane v průduškách? K takovému stavu dochází během astmatického záchvatu, který bývá nezřídka způsoben právě alergeny. Nemocný je dušný, sípe, kašle a má pocit svírání hrudníku. Někdy se bohužel stává, že se u osoby, která nejprve trpěla pouze sennou rýmou, později vyvine právě astma.

Slzící oči, nebo raději ekzém?

Alergický zánět spojivek (konjunktivitida) se projevuje zarudnutím očí, jejich svěděním a slzením. Zčervenáním a svrběním se ale alergie může manifestovat také na kůži, a to atopickým ekzémem. Ten se nejčastěji objevuje v obličeji, podkolenních a loketních jamkách a není zapříčiněn přímým kontaktem alergenu s kůží. Spojen bývá obvykle se sennou rýmou a astmatem.

Nejnebezpečnějším projevem alergické reakce je tzv. anafylaktický šok. Může k němu dojít po požití některých potravin nebo například po bodnutí hmyzem. Pokud je zánět spojivek jen „k pláči“, anafylaktický šok může zabít! A to je důkaz pestrosti zbraní, které alergie vlastní.

(veri)

Zdroj: www.medicinenet.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe