#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na pivo: na druhu záleží

Potravinové alergie jsou stále častější a kromě vyššího počtu případů se rozšiřuje i spektrum potravin, na které byla alergie popsána. Jednou z překvapivých typů potravinových alergií je také alergie na pivo.

I pivo obsahuje alergenní bílkoviny

Většina případů alergie na pivo popsaných do dnešní doby byla spojena s přecitlivělostí na bílkovinu označovanou jako nespecifický lipidový transferový protein (anglicky lipid transfer protein, zkráceně LTP). V nedávno publikované studii se její autoři pokusili zjistit, do jaké míry záleží u alergických jedinců na konkrétní značce piva, jeho přesném složení a výrobním postupu.

Dají se najít i nealergenní piva

Studie na téma „pivní alergie“ byla provedena u 45letého muže s prokázanou alergií na pyly, kočičí chlupy a plísně, u kterého se v minulosti po pití piva vyskytla kopřivka a dechové obtíže. Tento pacient podstoupil kožní prick testy s 36 různými značkami piv a následně provokační testy s těmi pivy, která se v kožních testech projevila jako negativní. Nakonec u něj autoři studie provedli analýzu IgE specifických protilátek zaměřených proti dvěma pivům s pozitivním výsledkem v kožních testech, proti dvěma pivům s negativním výsledkem v kožních testech a protilátek proti ječmenu, pšenici a extraktu z kukuřice.

Kožní prick testy byly pozitivní u 30 značek piv z celkových 36 testovaných. Analýza specifických IgE protilátek prokázala přítomnost protilátek zaměřených proti dvěma pivům, která měla v kožních testech pozitivní výsledek, a dále proti kukuřici. Na druhou stranu nebyly nalezeny protilátky proti dvěma testovaným pivům s negativním výsledkem v kožních testech a proti ječmenu. Autoři svou studii tedy uzavírají tvrzením, že u většiny jedinců s alergií na pivo lze pravděpodobně nalézt značky či druhy piv, které alergickou reakci nebudou vyvolávat.

(vek)

Zdroj: Quercia O. et al: Allergy to beer in LTP-sensitized patients: beers are not all the same. Allergy. 2012 Sep; 67 (9): 1186–9.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe