#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergická rýma u dětí

Alergie na pyly u dětí je nejvíce spjata s výskytem sezonní alergické rýmy. Nejčastěji jí trpí děti ve věku od pěti let, období největších obtíží většinou končí kolem dvacátého roku života.

Alergie na pyly u dětí je nejvíce spjata s výskytem sezonní alergické rýmy. Nejčastěji jí trpí děti ve věku od pěti let, období největších obtíží většinou končí kolem dvacátého roku života. Výskyt s věkem stoupá a svého maxima dosáhne kolem puberty. Na vzniku alergie se podílí široká škála vlivů. Svou úlohu má dědičná vloha, způsob života, bydlení ve městech, znečištění životního prostředí a celková odolnost organismu.

Léčba alergické rýmy by vždy měla probíhat za pomoci lékaře-specialisty. Ten stanoví na základě vyšetření příčinu alergie, vypracuje plán léčby a doporučí preventivní opatření. Základem ale zůstává snaha co nejvíce se alergenům v prostředí vyhýbat.

K dispozici jsou dvě skupiny léků určených k léčbě alergické rýmy. První skupinu – antihistaminika – předepisuje pouze lékař. Jsou to léky snižující alergickou odpověď a působící dlouhodobě, tedy s určitým časovým odstupem. Maminka je svému dítěti může podávat například před spaním a zajistit mu kvalitní odpočinek. Vyhne se tak častému probouzení a ranní rozmrzelosti dítěte. Přesné schéma podávání ale závisí na dohodě s lékařem.

Druhou skupinu léků lze zakoupit volně v lékárně. Tyto léky slouží k terapii náhle vzniklých obtíží. Jejich účinek se projeví velmi rychle, a jsou tak často vítanou pomocí při prvních projevech rýmy. Jsou k dostání ve třech lékových silách, a to pro kojence od 3 měsíců věku, malé děti do 6 let a pro děti od 7 let, mládež a dospělé. Všechny jsou ve formě dávkovacích sprejů, což umožňuje velmi příjemné a přesné dávkování do nosních otvorů bez nebezpečí, že by přípravek stékal do krku a byl polykán. Působí téměř okamžitě, a tak jej lze užívat jen třikrát denně. Pokud by obtíže dítěte vyžadovaly častější podání, je lépe navštívit alergologa a požádat jej o radu.

U větších dětí lze nacvičit podání úlevových nosních sprejů tak, aby si mohly lék aplikovat samy podle potřeby. Důležitý je dohled na správnou techniku a poučení dítěte, jak často má přípravek používat. Děti se tak naučí o své zdraví pečovat a jejich samostatnost ocení rodiče i učitelé ve škole. Důležitým účinkem samostatného přístupu je i zvýšená odpovědnost dítěte za své zdraví a pocit aktivního přístupu k němu. Dítě pak nemá sklon se obtížím tolik poddávat a bere svou alergii jako nepříjemnost, s níž lze bojovat.

(nes)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe