Orální alergický syndrom

Jak už sám název napovídá, alergický orální syndrom je stav, kdy se alergická reakce projeví změnami v ústní dutině, zejména pak na ústní sliznici. Často se projevuje svěděním úst, bodavou bolestí při polykání, otoky rtů, jazyka, patra a hltanu, a dokonce i svěděním uší a pocitem svírání v krku.

Orální alergický syndrom

X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Jedním z častých projevů u alergiků je tzv. orální alergický syndrom. Jak už sám název napovídá, alergický orální syndrom je stav, kdy se alergická reakce projeví změnami v ústní dutině, zejména pak na ústní sliznici. Často se projevuje svěděním úst, bodavou bolestí při polykání, otoky rtů, jazyka, patra a hltanu, a dokonce i svěděním uší a pocitem svírání v krku. Typicky se projevuje u alergika, který má alergii na pyly břízy a přitom jedl některé z ovocných plodů čeledi růžovitých. Ta zahrnuje například jak jablka, tak i třešně, broskve atd.

Historické minimum

Jako jeden z prvních podal zprávu o orálním alergickém syndromu v roce 1987 Almot, který ve své studii prokázal, že určité potraviny u alergiků vyvolávají jak pozitivní kožní reakce, tak i dráždění ústní sliznice. Jako vyvolávající příčinu označil alergeny obsažené například v korýších, rybách nebo vejcích. Pacienty s pylovou alergií však ve své studii nezmínil. To udělal až o rok později Ortolani, který pozoroval příznaky tohoto syndromu u 262 pacientů alergických na pyl břízy po požití ovoce. V následujících několika letech se definice tohoto alergického syndromu ještě několikrát měnila, než byla v polovině devadesátých let dvacátého století ustanovena do dodnes platné podoby.

Jak syndrom funguje?

Alergeny, které tento syndrom způsobují, se velmi rychle rozpustí přímo v dutině ústní a tím vyvolají alergickou reakci. Navíc jsou velmi často odolné vůči působení žaludečních šťáv a trávicích enzymů, takže je jen velmi obtížné se s nimi vyrovnat.

Bříza hraje prim

V Evropě trpí více než 70 % alergiků na břízu či olši touto formou alergického syndromu, zejména pak po požití jablek, třešní nebo lískových oříšků. Podobnou reakci však může vyvolat i konzumace sójových produktů, a to od sójové omáčky až po sójové maso, mrkve nebo celeru. U těchto potravin navíc většinou alergikovi nepomůže ani uvaření. Bílkovinná struktura alergenů totiž zůstává stejná. Léčba je podobná jako u ostatních projevů alergické reakce.

(kam)

Zdroj: Oral allergy syndrome., Kondo Y. et al.: Oral allergy syndrome., Allergol Int. 2009 Dec; 58 (4): 485–91. Epub 2009 Oct 25.

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Plísně a roztoči – viníci zimních alergií

Plísně a roztoči – viníci zimních alergií

Netypické příznaky alergií – mohou i zabít

Netypické příznaky alergií – mohou i zabít

Alergenová imunoterapie v praxi

Alergenová imunoterapie v praxi

Domácí alergeny: snižte je na minimum!

Domácí alergeny: snižte je na minimum!

Červencové alergeny aneb Co hrozí alergikům v letním období

Červencové alergeny aneb Co hrozí alergikům v letním období

Sinice, řasy a další příčiny vodních alergií

Sinice, řasy a další příčiny vodních alergií
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Pylový Zpravodaj pro celou ČR