#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Když za alergii může mléko

Když za alergii může mléko

31. 8. 2015

Alergie na kravské mléko je jedna z nejčastějších potravinových přecitlivělostí u dětí. Projevy mohou být různé – od nenápadné vyrážky až po nebezpečný anafylaktický šok.

Přibližně 2,5 % dětí mladších tří let je alergických na mléko. U většiny z nich se tento problém projeví už v prvním roce života a přetrvává i v dospělosti. To, jestli dítě z alergie vyroste, nebo ne, se dá přibližně zjistit z krevních testů, které provede alergolog. Čím méně protilátek proti bílkovině kravského mléka bude malý pacient v krvi mít, tím má lepší šanci na dospělost bez potíží.

V ohrožení života

Alergie na mléko by neměla být zaměňována s tzv. laktózovou intolerancí. Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na specifickou bílkovinu, která se nachází v potravě. Jakmile je tato bílkovina vstřebána trávicím systémem, spouští reakci, která může být mírná (vyrážka, svědění, malý otok) až velmi bouřlivá – může způsobit otok dýchacích cest, poruchu dýchání a následně i ztrátu vědomí. Je důležité si uvědomit, že alergie mívá i fatální následky a lidé, kteří o svých potížích vědí, by nikdy neměli zapomínat mít u sebe odpovídající léky či inhalátor.

Špatné trávení není alergie

Na rozdíl od alergií nemá laktózová intolerance nic společného s naším imunitním systémem. Lidé, kteří nesnášejí mléčný cukr, nemají jeden z enzymů, který je nezbytný pro jeho správné strávení. Tento enzym – laktáza – štěpí mléčný cukr na menší molekuly, které se lépe vstřebávají. Jedinci, kteří tento enzym nemají, nedokážou strávit mléčné výrobky a mají problémy jako:

  • nadýmání,
  • průjmy,
  • nevolnosti,
  • žaludeční křeče.

Intolerance tedy sice dokáže potrápit, ale na rozdíl od alergie neohrožuje na životě.

Jak se vyhnout mléku

Prvním opatřením, jak se vyvarovat mléčné alergii i intoleranci, je eliminace veškerého kravského mléka z našeho jídelníčku. Netýká se to ale jen mléka a mléčných výrobků. Mléko se může skrývat i tam, kde bychom to nečekali:

  • krájené uzeniny – elektrické kráječe jsou často společné jak pro sýry, tak pro masné výrobky;
  • některé konzervy s tuňákem mohou obsahovat kasein (mléčný protein);
  • výrobky ze sójového nebo rýžového mléka – i tam se mohou během výroby dostat stopy kravského mléka;
  • kasein se vyskytuje i v hovězím nebo v telecím mase;
  • mušle a jiné mořské plody se někdy namáčí v mléce, aby se zmírnilo jejich výrazné aroma – při nákupu se vždy zeptejte, jakým procesem mušle prošly;
  • přidávání másla na čerstvě upečené maso – raději se v restauraci na přípravu jídla informujte;
  • některé léky mohou obsahovat též stopy mléka.

Léky s sebou

Aby nedošlo ke komplikacím, je většinou všem alergikům doporučováno vyhýbat se jakýmkoliv mléčným výrobkům, ať již se jedná o kravské, nebo například kozí mléko. I to může nechtěnou reakci vyvolat. Výhodou je, že dnes jsou již produkty označeny upozorněním, že mohou obsahovat stopy kravského mléka. Pro všechny případy s sebou vždy noste léky, aby vás alergie nezaskočila nepřipravené.

(jez)

Zdroj:
www.foodallergy.org