#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

21. 3. 2016

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny, které škodí mnoha lidem. Stejně nepříjemné potíže ale mohou vzácně způsobovat i potraviny, u kterých byste to nečekali. Které to jsou?

1. Červené maso

Hovězí, jehněčí nebo vepřové maso způsobuje alergické reakce opravdu vzácně. Příznaky se rozvíjejí obvykle až 3–6 hodin po jídle, což může odhalení této přecitlivělosti výrazně ztěžovat. K příznakům patří nevolnost, zvracení, průjmy, svědění kůže, vyrážka, kýchání, rýma nebo astma. Tento typ alergie v posledních letech zaměstnával také vědce. V jedné ze studií bylo odhaleno, že lidé s tímto problémem měli pozitivní reakci na alfa-galaktosidázu (enzym, který přirozeným způsobem metabolizuje problémové složky potravin) a většina z nich byla v minulosti kousnuta klíštětem.

2. Avokádo

Alergie na avokádo je spjata s přecitlivělostí na latex. Je tomu tak proto, že bílkoviny vyskytující se v avokádu jsou podobné těm v přírodním latexu. Lidé alergičtí na latex proto mohou mít navíc nepříjemnou reakci na papáju, banány nebo kiwi. Již několik minut po požití se může objevit svědění úst, rtů nebo hrdla a dále otok rtů, kýchání, potíže s dýcháním nebo kopřivka.

3. Hot dog

Vyrábí se z komplexně zpracovaného masa obsahujícího mnoho přídatných látek. Alergickou reakci může vyvolat kterákoliv z nich. Nejčastěji to bývají sloučeniny dusíku nebo žluté barvivo, které se nazývá tartrazin. Přecitlivělost se obvykle projevuje kopřivkou, otoky a astmatem.

4. Sušené ovoce a zelenina

Nechtěnou reakci na sušené ovoce způsobuje přítomnost siřičitanů, které se používají jako konzervanty. Může se projevovat otoky obličeje, úst a jazyka, anafylaktickou reakcí, kopřivkou nebo horečkou. Alergie na sušené ovoce se může pojit i s alergií na víno, různé druhy octa, ovoce a zeleninu v plechovkách a na další konzervované potraviny.

Čtěte složení!

Léčba vzácných alergií se od těch běžných příliš neliší. Nejdůležitější je se alergenu v potravě důsledně vyhýbat, protože k vyvolání potíží stačí i jeho malé množství. Je tedy velice důležité studovat při nákupu složení potravin. Alergeny se totiž mohou vyskytovat v malých množstvích i tam, kde byste je nečekali. Mírné problémy lze obvykle zvládnout antihistaminiky, anafylaktická reakce ustupuje až po podání adrenalinu – můžete využít adrenalinový autoinjektor nebo volat záchrannou službu.

(ivh)

Zdroje:
- COLEMAN COLLINS, Sherry. Rare and Unusual Food Allergies — Learn About What They Are, What Causes Them, and the Associated Symptoms. Today’s Dietitian. 2013, 15 (9), 54. Dostupné z: www.todaysdietitian.com
- PLETCHER, Peggy. The 8 Most Uncommon Food Allergies. Dostupné z: www.healthline.com