Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny, které škodí mnoha lidem. Stejně nepříjemné potíže ale mohou vzácně způsobovat i potraviny, u kterých byste to nečekali. Které to jsou?

Alergie na červené maso nebo avokádo? Ano, je to možné!

X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

1. Červené maso

Hovězí, jehněčí nebo vepřové maso způsobuje alergické reakce opravdu vzácně. Příznaky se rozvíjejí obvykle až 3–6 hodin po jídle, což může odhalení této přecitlivělosti výrazně ztěžovat. K příznakům patří nevolnost, zvracení, průjmy, svědění kůže, vyrážka, kýchání, rýma nebo astma. Tento typ alergie v posledních letech zaměstnával také vědce. V jedné ze studií bylo odhaleno, že lidé s tímto problémem měli pozitivní reakci na alfa-galaktosidázu (enzym, který přirozeným způsobem metabolizuje problémové složky potravin) a většina z nich byla v minulosti kousnuta klíštětem. 

2. Avokádo

Alergie na avokádo je spjata s přecitlivělostí na latex. Je tomu tak proto, že bílkoviny vyskytující se v avokádu jsou podobné těm v přírodním latexu. Lidé alergičtí na latex proto mohou mít navíc nepříjemnou reakci na papáju, banány nebo kiwi. Již několik minut po požití se může objevit svědění úst, rtů nebo hrdla a dále otok rtů, kýchání, potíže s dýcháním nebo kopřivka.

3. Hot dog

Vyrábí se z komplexně zpracovaného masa obsahujícího mnoho přídatných látek. Alergickou reakci může vyvolat kterákoliv z nich. Nejčastěji to bývají sloučeniny dusíku nebo žluté barvivo, které se nazývá tartrazin. Přecitlivělost se obvykle projevuje kopřivkou, otoky a astmatem.

4. Sušené ovoce a zelenina

Nechtěnou reakci na sušené ovoce způsobuje přítomnost siřičitanů, které se používají jako konzervanty. Může se projevovat otoky obličeje, úst a jazyka, anafylaktickou reakcí, kopřivkou nebo horečkou. Alergie na sušené ovoce se může pojit i s alergií na víno, různé druhy octa, ovoce a zeleninu v plechovkách a na další konzervované potraviny.

Čtěte složení! 

Léčba vzácných alergií se od těch běžných příliš neliší. Nejdůležitější je se alergenu v potravě důsledně vyhýbat, protože k vyvolání potíží stačí i jeho malé množství. Je tedy velice důležité studovat při nákupu složení potravin. Alergeny se totiž mohou vyskytovat v malých množstvích i tam, kde byste je nečekali. Mírné problémy lze obvykle zvládnout antihistaminiky, anafylaktická reakce ustupuje až po podání adrenalinu – můžete využít adrenalinový autoinjektor nebo volat záchrannou službu.  

(ivh)

Zdroje:
- COLEMAN COLLINS, Sherry. Rare and Unusual Food Allergies — Learn About What They Are, What Causes Them, and the Associated Symptoms. Today’s Dietitian. 2013, 15 (9), 54. Dostupné z: www.todaysdietitian.com
- PLETCHER, Peggy. The 8 Most Uncommon Food Allergies. Dostupné z: www.healthline.com

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 3

Čtěte také

Podpořte pokožku v boji s ničivým chladem!

Podpořte pokožku v boji s ničivým chladem!

Jak se diagnostikuje alergie

Jak se diagnostikuje alergie

Domácí alergeny: snižte je na minimum!

Domácí alergeny: snižte je na minimum!

Máte alergii na břízu? Pak pozor i na jablka nebo celer!

Máte alergii na břízu? Pak pozor i na jablka nebo celer!

Vánoční alergie aneb Jak prožít svátky v klidu

Vánoční alergie aneb Jak prožít svátky v klidu

Alergie na marihuanu: Známá už dříve, dnes na vzestupu

Alergie na marihuanu: Známá už dříve, dnes na vzestupu
Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo